Končíme se zakázkovou výrobou?

Přicházejí změny...

Moje kladivo s vyrytou kovářskou značkou "SP".

V posledních pěti letech naše kovárna prošla velmi výraznou proměnou. Když jsem v roce 2004 začal brigádničit u kamaráda na kovárně, netušil jsem, že časem vybuduji vlastní kovářství a že o mou práci bude takový zájem, že se náš tým postupně rozroste na čtyři kováře.

Vyrábíme pro zahraniční klienty, účastníme se veřejných zakázek, a přitom dál uspokojujeme poptávku malých soukromých investorů. Každý rok téměř zdvojnásobíme množství realizovaných zakázek. Tento růst ale nemůže pokračovat do nekonečna. Dlouhodobě jsme na hranici našich kapacit. Zvažoval jsem možnost přesunutí kovárny do větších prostor a rozšíření našeho týmu. Tímto rozhodnutím bych ale definitivně vyměnil kovadlinu za kancelářské křeslo.

Kam mířím?


Uvědomil jsem si, že jsem spokojený v malé firmě. Mám rád takový ten „provozní šrumec“, když je člověk chvilku kovář, chvilku manažer, chvilku obchoďák, chvilku markeťák, chvilku nákupčí, chvilku skladník… atd. V tomto prostředí jsem jako ryba ve vodě.
S manželkou Janičkou stavíme dům a máme dva krásné a šikovné syny. Zatím jsou to špunti, ale čas letí a nechci si za pár let vyčítat, že mi jejich dětství proklouzlo mezi prsty.

Z tohoto důvodu jsem se rozhodl významně utlumit zakázkovou výrobu a zcela přeorganizovat náš pracovní režim. Je načase někde ubrat a víc se soustředit na věci, ke kterým mě to dlouhodobě táhne. Do prostoru vzniklého omezením zakázkové výroby chci spojit čas na vlastní uměleckou tvorbu, na limitované edice výrobků určené náročným klientům a nadále se chci věnovat prstenům z nerezového damašku. Od září 2022 plánuji díl svého času věnovat výuce kovodělných řemesel.

Zpět do obchodu